zaterdag 9 juli 2011

Psychopsis papilio

Psychopsis papilio
Psychopsis papilio, Bron: Wikipedia
Psychopsis papilio of vlinderorchidee heeft zeer grote en bijzonder uitziende bloemen met op antenne lijkende kelk- en kroonbladeren.

Het is een geschikte orchidee voor de serre of als kamerplant en is gematigd moeilijk om te kweken, iets moeilijker om te doen bloeien.

Vaak gebruikt men nog de oude naam: Oncidium papilio.

Hij behoort tot de familie Orchidaceae, sub-familie Epidendroideae, stam Maxillarieae, sub-stam Oncidiinae, alliantie Trichopilia, genus Psychopsis.

Beschrijving:

Psychopsis papilio is een sympodiale epifytische orchidee van 20-30 cm hoogte.

Hij heeft pseudobulben van 3-5 cm lengte. De pseudobulben zijn ovaal tot bijna rond, dicht bij mekaar, afgeplat, gerimpeld en vaak dof rood met donkere vlekken.

De bladeren zijn 15-23 cm lang. Een blad wordt geproduceerd aan de top van elke pseudobulb. Ze staan stevig rechtop, zijn dof groen en paarsachtig rood gevlekt aan beide kanten.

De bloeiwijze is 60-150 cm groot. Een enkele bloemsteel verschijnt vanuit de basis van recent gerijpte pseudobulben. De bloeiwijzen zijn rechtop of gebogen en plat in het bovenste gedeelte waar meerdere bloemen na elkaar worden gevormd over een periode van enkele maanden. De bloeiwijze blijft verder groeien en nieuwe bloemknoppen vormen, vaak over een tijdspanne van meerdere jaren.

Er ontluikt telkens slechts 1 bloem op de bloeiwijze maar een oudere plant kan meer dan 1 bloeiwijze produceren.

De bloemen zijn 13-15 cm lang en hebben een extreem lange levensduur. De dorsale kelk- en bloembladeren staan rechtop. Ze zijn dof karmozijn van kleur en vaak gemarkeerd met een paar gele dwars e strepen. De sikkelvormige, heldere kastanje-rood laterale kelkbladeren hebben golvende randen met af en toe een gele markeringen. De grote, 3-lobbige lip is ongeveer 4 cm lang en 3,5 cm breed.

De gele lip is gemarkeerd met een oranje-bruin of roodbruin nabij de basis en in een relatief brede, stevige gekleurde band rond de rand van de middenlob. De callus is opgebouwd uit drie rechtopstaande ribbels op een vlezige plaat, met de middelste rug veel langer dan de zijruggen. De rechtopstaande kolom heeft vleugels met kartelige randen. Er is een op een antenne lijkende projectie met een knopachtige tip boven de vleugels aan elke kant van de kolom, onder de helmknop kap. Het platte bovenste gedeelte van de bloeiwijze en de karakteristieke kolom-vleugels met hun knopachtige bovenste fimbriae zijn de eenvoudigste en snelste manieren om Psychopsis papilio te onderscheiden van andere leden van de het geslacht.

Oorsprong:

Trinidad, Venezuela, Colombia, Ecuador en Peru

Habitat:

Deze epifyt is wijdverspreid in vrij hoge, dichte bossen op 400-1.200 m hoogte maar is vrij zeldzaam in lagere drogere bossen langs de kust.

Etymologie:

Psychopsis komt van het Griekse 'psyche' vlinder en 'opi' -achtige.
Papilio is Latijn voor vlinder.

Synoniem:

Oncidium Papilio is de oude naam voor deze soort maar wordt nog heel veel gebruikt.

Verzorging:


Temperatuur:

Dagtemperatuur: gemiddeld 27 °C
Nachttemperatuur: gemiddeld 18 °C

De wijde verspreiding van deze orchidee, alsook de grote verschillen in hoogte, impliceert dat de plant variatie op deze temperaturen kan verdragen.

Licht:

Liefst veel licht maar geen direct zonlicht, zeker niet op de middag. Een raam op het oosten of het westen is ideaal.

Water:

Om de 2-3 dagen tijdens de zomer, laat het substraat uitdrogen tussen 2 gietbeurten. Bij heel warm weer giet je iets meer.

Geeft de voorkeur aan regenwater of niet-alkalisch water op kamertemperatuur. Gebruik geen water uit een waterontharder, want het bevat te veel zouten.

Luchtvochtigheid:

75-80 %

Bij hogere temperaturen moet de luchtvochtigheid hoger zijn. U mag de pot boven een kom met water plaatsen, zonder de pot in het water onder te dompelen.

Substraat:

Deze orchidee kan zowel in potten of gemonteerd op een kurken plaat of boomschors gekweekt worden.

Monteer hem enkel op een kurken plaat of schors als je hem dagelijks kan begieten.

In pot gebruik je een klassiek orchideeënsubstraat bestaande uit dennenschors en polystyreen, zorg vooral voor een goede drainage. Gebruik liefst een ondiepe pot of hangpot.

Kunstmest:

Een wekelijkse bemesting tijdens de groeiperiode met een tot 1/4 of 1/2 verdunde universele vloeibare meststof is voldoende. Meststof met lager nitrogeen en hoger fosfor gehalte bevordert de bloei van het volgende jaar en zorgt ervoor dat nieuwe groei zich beter ontwikkelt voor de winter.

Verpotten:

Verpot enkel wanneer het moet en wanneer nieuwe wortels worden gevormd. Zo heeft de plant het meeste kans om zich goed te vestigen.

Vermeerdering:


Zaai:

Wordt enkel gedaan voor het bekomen van hybriden. Dit is een moeilijke en tijdrovende techniek en de nakomelingen hebben niet gegarandeerd dezelfde kenmerken als de ouderplant.

Delen:

Bij het verpotten van de plant kan men hem delen. Houdt hierbij minstens 3 pseudobulben per plant.

Ook leuk: